Susanne Jørgensen lider af den kroniske lungesygdom KOL.
- Jeg har levet med det i 20 år, det føles som at trække vejret gennem et sugerør, så helt enkle ting som at lægge tøj sammen, tage en støvsuger og køre over gulvet, gør mig forpustet, sådan er det desværre i min hverdag, fortæller hun.
Susanne Jørgensen bor i et rækkehus i landsbyen Menstrup syd for Næstved sammen med sin mand og hunden Mille, der glad tager imod gæster. Over en kop kaffe fortæller Susanne Jørgensen om sin situation.
Så blev jeg virkelig gal
Hun har i en periode søgt arbejde, men i marts i år fik hun det så dårligt, at hun gik til egen læge og var nødt til at sygemelde sig. Den praktiserende læge valgte at henvise hende til undersøgelser på lungemedicinsk ambulatorium på Næstved Sygehus. Ventetiden var lang, men efter et stykke tid, fik hun to tider til røntgen og undersøgelse henholdsvis den 14. september og den 11. oktober i år.
Men dagen før hun skulle af sted, fik hun et brev i sin e-Boks. Begge aftaler var aflyst, en læge var blevet syg, og da der er mangel på læger på afdelingen, kunne hun ikke få en ny tid, men blev henvist til privathospital.
- Den dag havde jeg fastet med min lungemedicin i tre dage, så jeg havde det virkelig elendig og kunne ikke trække vejret overhovedet. Så blev jeg gal, virkelig gal, jeg tænkte, det kan simpelthen ikke være rigtigt, at man behandler folk på den måde, siger hun.
Lungemedicinsk ambulatorium hører under lungemedicinsk afdeling, der har akutte patienter og udredning for kræft. Udfordringen på afdelingen er, at der mangler læger. Derfor er der i øjeblikket færre undersøgelser end der plejer, og ventelisten vokser.
- Vi har været pressede, for det er de samme læger, der skal tage sig af de indlagte patienter, og hvis man bliver betragtet som en helt almindelig medicinsk afdeling, der kører med mange procents overbelægning, så skal de patienter jo ses af en læge, og hvis den læge så tages fra cancerudredningen, så er der ikke så meget at gøre godt med, så det er en af udfordringerne, og en anden har været det grundlæggende, at her er for få hænder, fortæller Uffe Bødtger, der er overlæge og professor på afdelingen.
Manglen på speciallæger i lungemedicin er et problem i hele Region Sjælland. Derfor er mange lungepatienter blevet henvist til privathospital, og oveni kommer pukler, der er opbygget i forbindelse med covid-19 og sygeplejestrejken.
Privathospitaler er en buffer
Fra uge 1 til uge 38 i år er der henvist 422 patienter med lungesygdomme til Aleris-Hamlet, som Region Sjælland har en fast samarbejdsaftale med. Derudover er 93 patienter med lungesygdomme henvist til andre privathospitaler.
- Det er en konsekvens af, at vi har svært ved at rekruttere det antal specialister på lungemedicinområdet, som vi har behov for. Så vi gør det med åbne øjne. Der er ikke noget enkelt svar på, om den private løsning er dyrere, for den private løsning fungerer som en bufferordning for Region Sjælland, og de tager fra i det omfang, vi ikke selv kan løfte opgaverne indenfor patienternes ret til udredning og behandling, fortæller Jesper Gyllenborg, der er koncerndirektør i Region Sjælland.
På Næstved Sygehus er manglen på speciallæger så alvorlig, at der nu er forslag om at ændre hele organiseringen af området for at fastholde personalet.
En mulig løsning er at lægge administration og ledelse af afdelingen sammen med medicinsk afdeling på Sjællands Universitetshospital i Roskilde, så man kan hjælpe hinanden på tværs.
- Hvis vi skal bevare den læge kompetence, der er på nuværende tidspunkt og ikke risikere, at der ikke er nogen, der tager nogle andre steder hen, så er det her en måde at gøre det på ved at skabe nogle faglige fællesskaber, men stadigvæk opretholde tilbuddet her, siger regionsrådsmedlem Annemarie Knigge (S), der er formand for Udvalget for Sygehusenes Behandlingstilbud.
En truende situation
Forslaget til den ny organisering har været behandlet i Udvalget for Sygehusenes Behandlingstilbud og skal til endelig politisk behandling på et møde i Regionsrådet i morgen mandag den 1. november.
- Under alle omstændigheder har personalet krav på, at vi reagerer, når vi står i så truende en situation, som vi ville gøre, hvis vi ikke gør noget, oveni at vi risikerer at stå uden specialister i lungemedicin har vi fem uddannelseslæger, der er knyttet til Næstved og de skal ændre deres uddannelsesforløb, hvis vi ikke gør noget, siger hun.
Forslaget bliver modtaget positivt på lungemedicinsk afdeling.
Begge steder, både i Roskilde og her, så er vi lige nu så få hvert sted, at vi bruger al tiden på at ro båden i gang og så er det vanskeligt at afsætte ressourcer til at udvikle selv om både vi her og mine kolleger i Roskilde gør alt hvad vi kan for til stadighed at udvikle og forbedre alle forløb for patienterne og gøre det her til en kanonafdeling, siger Uffe Bøttger.
Vi bliver et fyrtårn
Hvis forslaget om sammenlægningen bliver vedtaget, vil afdelingen blive den største lungekræftudredende afdeling i hele Danmark, og Uffe Bøttger håber, at det kan tiltrække personale
- Vi bliver et fyrtårn i det her, og det, tror jeg, vil være fantastisk i forhold til rekruttering, det er alt andet lige nemmere at rekruttere i hovedstaden, hvor langt de fleste speciallæger bor, og Roskilde ligger ikke langt derfra, så jeg tror og håber, at vi kan lave en fantastisk afdeling, der vil være attraktiv både for personalet og naturligvis også patienterne, siger Uffe Bøttger.
Efter aflysningen fik Susanne Jørgensen tilbud om at blive henvist til privathospital og sagde straks ja tak.
- Det er jeg meget glad for. Jeg gik jo og var bange for, hvad der var galt med mine lunger, og hvorfor de pludselig var blevet så dårlige. Min angst hænger sammen med, at min bror døde for to år siden af lungekræft. Så begynder man at spekulere på, om det er arveligt og min angst bliver større, når jeg kan mærke, at mine lunger bliver værre.
Hvor slemt ser det ud
Susanne Jørgensen er nu i et forløb, hvor hun bliver udredt på Aleris-Hamlet i Ringsted.
- Nu bliver der sat nogle yderligere undersøgelser i gang, jeg skal CT-scannes, så de kan se, hvor slemt det ser ud, og måske er der på sigt nogle løsninger med operation, der kan gøre, at jeg kan få det lidt bedre, siger Susanne Jørgensen.