Kultband fylder 20 år

Kitschet og bonderøvs-agtigt

Et fugtigt fællesskab med plads til alle


Der er måger i luften og øl på bordet, da tre af musikerne fra bandet Sømændene mødes ved Martens Røgeri i Karrebæksminde.

Her har de siddet mange gange før, og det er der en rigtig god forklaring på.

- Vi var meget inspirerede af de her fiskere, som Sebastian, der var forsanger, voksede op med hernede, fortæller Andreas Bernitt, som spiller violin i bandet.

Fiskerne havde kælenavne som Verner Bagklap og Svend Røvnos, fortæller violinisten, og den jargon og det liv, der blev levet på havnen, inspirerede en håndfuld elever fra Næstved Gymnasium til at spille sømandssange.

- Det var mest som en joke, og det var sjovt med det der gamle Otto Brandenburg-univers og noget gammelt kitschet og bonderøvs-agtigt, fortæller Harmonikaspiller og pianist, Thomas Kann Povelsen.

Vi var meget inspirerede af de her fiskere,

Fiskerne havde kælenavne som Verner Bagklap og Svend Røvnos, fortæller violinisten, og den jargon og det liv, der blev levet på havnen, inspirerede en håndfuld elever fra Næstved Gymnasium til at spille sømandssange.

Kalkuner aflives ved Skælskør
Læs også
Fugleinfluenza på Vestsjælland - 28.000 dyr skal aflives
Kalkuner aflives ved Skælskør
Læs også
Fugleinfluenza på Vestsjælland - 28.000 dyr skal aflives
hej med dig
Foto: test fotgraf

Tyve år til søs

Det er lavkultur og finkultur på samme tid


I år er det tyve år siden bandet spillede deres første sømandssang til en morgensamling på gymnasiet, og det var så stor en succes, at det gav dem blod på tanden.


- En månedstid eller halvanden efter gjorde vi det igen, så havde vi fundet en ny sang og samlet et lidt større band og spillede igen, og det var et lige så stort hit, fortæller Sebastian Sztuk, der var med til at starte bandet.

De unge musikere var forundrede over, at de andre gymnasieelever var så vilde med sømandsmusikken, men det fik dem til også at prøve sangene af uden for skolen.

Sebastian Sztuk arbejdede på Martens Røgeri, og der igennem fik de et job i Karrebæksminde til den årlige kapsejlads. Også her blev der taget godt imod de unge mænd, der spillede musik, som passede perfekt til stemningen ved kanalen i Karrebæksminde.

- Det er lavkultur og finkultur på samme tid, siger Andreas Bernitt.

- Otto Brandenburg og John Mogensen er jo elsket af virkelig mange forskelige mennesker.

Sømændene
Foto: Pressefoto - Gudmund Thai

Masser af succes

En slags rockkoncert med årene


Det er ikke kun på havnen i Karrebæksminde, Sømændene mødes, når de skal drikke en øl sammen. Under corona-pandemien har de fået et nyt sted at mødes, nemlig i banjospiller Søren Juul Bredahls kælder på Frederiksberg, hvor han har indrettet det, de kalder for en smugkro.

- Bodegaerne var jo lukket i lang tid, så der var vi jo nødt til at finde på et alternativ, siger Søren Juul Bredahl.

Her mødes TV2 ØST med tre andre af bandets medlemmer, der er samlet for at skrive på en tekst til et nyt nummer - og så er der selvfølgelig også tid til at drikke en arnbitter og en øl.

Fra gymnasievennerne spillede deres første sømandssang sammen i 2001 går det hurtigt med at etablere sig som orkester. De får en pladekontakt og kommer til at spille på Jelling festival og til festuger i blandt andet Næstved, Køge og Vordingborg.

- Det viser sig, at musikken fungerer rigtig godt på nogle lidt større scener, hvor folk ikke nødvendigvis sidder arm i arm, men hvor folk står op og synger med og fester, fortæller Thomas Kann Povelsen.

- Så det er blevet lidt mere en slags rockkoncert med årene, der er mere gang i den med åben ild og elguitar, fortæller han.